0
0

Dārza darbu saraksts rudenim!

Kopīgot
7. septembris, 2023

Dārza tehnika rudenim 

Dārza īpašnieki zina, ka rudens ir īpašs laiks, kad dārzā jāveic dažādi darbi, lai to sagatavotu ziemai un nākamajam pavasarim. Nezini, no kura gala ķerties klāt un kādi instrumenti tev būs nepieciešami?  Šajā rakstā mēs aplūkosim rudenī darāmos darbus un instrumentus, kuri tev noderēs, lai tos paveiktu.  

Zemes apstrādāšana un sagatavošana

Kultivators   

Pienākot rudenim, svarīgs darbs, kurš jāveic dārzā, ir zemes sagatavošana un apstrādāšana. Vasaras sezonā zeme ir atdevusi visas savas vērtīgās vielas augiem un ir pienācis laiks to apstrādāt, lai tā pagūtu atpūsties un atjaunoties līdz nākamajai stādīšanas sezonai.  

Atkarībā no apstrādājamās zemes platības talkā jāņem lāpsta, dakša vai kultivators. Izmantojot kultivatoru spēsi viegli uzrakt zemes virskārtu, kā arī iestrādāt mēslojumu tajā. Pie mums iespējams iegādāties dažādu veidu mēslojumus, kas tev var noderēt gan rudenī, gan arī citās sezonās. Šis būs piemērots darba rīks, ja jāsagatavo liela platība. Mazam piemājas dārziņam vai nelielai siltumnīcai pietiks arī ar lāpstu, dakšu un grābekli.  

Lapu savākšana un komposta veidošana

Lapu pūtējs  

Rudens ir laiks, kad kokiem un krūmiem sāk birt lapas. Tas nozīmē tikai vienu – laiks meklēt lapu pūtēju vai grābekli un ķerties pie darba. Lai saglabātu savu dārzu tīru un izvairītos no lielām lapu kaudzēm, tas jāsāk darīt savlaicīgi. Savāktās lapas būs lielisks pamats vērtīgam un bagātīgam kompostam, ko vēlāk izmantot augsnes uzlabošanai un mēslošanai. 

Komposta veidošanai iesakām izvēlēties kādu no slēgtajām komposta kastēm, kas pasargās tavu dārzu no nevēlamiem iemītniekiem, piemēram, Spānijas kailgliemežiem. Tie mīl mieloties ar dažādiem augu un puķu pārpalikumiem, tāpēc atvērta tipa komposts ir kā gliemežu pievilinātājs un vieglas barības iegūšanas veids. Veidojot kompostu slēgtā vidē, izvairīsies no dažādiem kaitēkļiem, kā arī tas palīdzēs absorbēt nepatīkamo aromātu, kuru komposts var izdalīt.  

Augu apgriešana un pārstādīšana

Dārza traktori  

Rudens ir piemērots laiks, kad apgriezt kokus un dažādus krūmus, kā arī tas ir īstais laiks, lai tos pārstādītu. Šo darbu paveikšanai tev būs nepieciešami dažādi instrumenti, piemēram, dzīvžogu šķēres, zaru zāģis un citi instrumenti. Ar šo instrumentu palīdzību varēsi atbrīvot kokus un krūmus no liekajiem zariem, kā arī iedot tiem formu, ļaujot pavasarī skaisti sakuplot. Mazākiem griešanas darbiem piemērots instruments būs dārza grieznes. Tās ir universāls darba rīks, kas palīdzes paveikt visdažādākos uzdevumus gan dārzā, gan arī istabas augu kopšanā.  

Tieši rudenī vēlams veikt dažādu augu pārstādīšanu, lai tie paspētu kārtīgi iesakņoties līdz ziemas sākumam. Šim darbam tev būs nepieciešama lāpsta, ar kuru izcelt pārstādāmo augu un ķerra, ar kuras palīdzību to pārvietot uz jauno vietu. Bet, ja esi plānojis lielākas pārmaiņas savā dārzā, vērts padomāt par dārza traktora iegādi. Tas tev kalpos ne tikai kā ērts veids, kā nopļaut mauriņu, bet arī piestiprinot piekabi, ar tās palīdzību varēsi pārvest lielākus krūmus un kokus, kā arī melnzemi un mulču! Šis būs labs ieguldījums ilgtermiņā, kas tev atvieglos daudzu darbu paveikšanu dārzā un ne tikai.  

Zāles pļaušana

Zāles pļaujmašīna  

Rudens atnākšana nav atcēlusi zāles pļaušanu, jo tas jāturpina darīt tik ilgi, kamēr zāle turpina augt. Ja zāli atstāj nepļautu, tā ziemā saguļas un sāk bojāties. Pļaušanas biežums samazinās, vasarā ieteicams to darīt apmēram divas reizes nedēļā, bet rudens perioda vienu reizi nedēļa vai ik pēc divām. Ieteicams arī palielināt pļaušanas augstumu, atstājot mauriņu apmēram 5 cm garu. Zāles pļaujmašīnas iegādei vēl nav par vēlu!

Lai uzlabotu kopējo zāliena izskatu un stāvokli palīgā var ņemt zāles aeratoru vai skarifikatoru. Mauriņa aerēšanu ieteicams veikt līdz pirmajām salnām. Tas uzlabos sakņu apgādi ar skābekli un palīdzes tik galā ar atmirušo zāli un sūnām. Pēc šī darba paveikšanas vari piesēt zāliena sēklas tukšajos laukumos un gaidīt pavasari, kad tavs mauriņš izskatīsies neatvairāmi.  

Dārza laistīšana

Šļūtenes un piederumi    

Noslēpums, lai saglabātu skaistu un veselīgu dārzu, ir pienācīga tā laistīšana. Šim nolūkam lielisks palīgs būs dārza smidzinātājs. Var šķist, ka rudens ir pietiekami bagāts ar lietu, bet šis ir tas brīdis, kad īpaši svarīgi laistīts augus, krūmus un kokus, jo tas palīdzēs pumpuriem pārziemot un ziemā neizsalt. Mūsu piedāvājumā atradīsi dažādas šļūtenes un to piederumus, kas atvieglos laistīšanas procesu gan dārzā, gan siltumnīcā.  

Kaitēkļu un slimību kontrole 

Komposta kastes 

Jāsāk domāt arī par kaitēkļu un slimību kontroli savā dārzā. Mūsu sortimentā atradīsi visu, kas nepieciešams aizsardzībai pret kaitēkļiem. Svarīgi ir parūpēties par sava dārzu savlaicīgi, lai novērstu dažādu slimību un kaitēkļu izplatīšanos un augsnes bojāšanu. Pie mums iespējams iegādāties līdzekļus grauzēju iznīcināšanai, gliemežu ierobežotājus, kā arī insektu iznīcinātājus!  

Visi šie rudens darbi var kļūt par lielu izaicinājumu dārza īpašniekiem, bet izvēloties pareizos instrumentus un sākot darbus savlaicīgi, tu spēsi parūpēties par savu dārzu. Pavasarī raugoties uz  skaisto dārzu, manīsi savus darba augļus, kas priecēs tavas acis visas nākamās sezonas garumā! Tāpēc nekavējies, iegādājies visu, kas nepieciešams un ķeries pie darba kopā ar INSERV.LV

Dārza instrumenti 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu