0
0

Kultivators - palīgs rudens darbos!

Kopīgot
29. augusts, 2023

Zemes frēze 

Tuvojas rudens un daba palēnām sāk gatavoties ziemai! Dārza īpašniekiem tas nozīmē tikai vienu – laiks gatavot augsni nākamajam pavasarim! Pēc pēdējās ražas novākšanas, augsne ir pilna ar sakņu, lapu un citu augu daļu atliekām. Šis ir īstais laiks, kad talkā jāņem dažādas metodes un rīki, lai pienācīgi sagatavotu zemi nākamajai sezonai. Kultivators ir viens no svarīgākajiem rīkiem ar kura palīdzību iespējams uzlabot dārza augsni. Šajā rakstā apskatīsim, kādu darbus iespējams paveikt rudenī ar kultivatora palīdzību.  

kultivators   

Augu atlieku iestrādāšana augsnē 

Pirmkārt, kultivators lieliski noderēs, lai augu atliekas, kas palikušas virskārtā iestrādātu augsnē. Tas veicinās organisko vielu sadalīšanos, kas savukārt būs kā barības vielas augiem. Šīs darbības veikšana veicina kompostēšanai draudzīgu un labvēlīgu vidi, kas nodrošinās spēcīgu augu augšanu nākamajā sezonā. Šo darbu būtu vēlams veikt regulāri, katru rudeni. Tas palīdzēs ilgteriņa cīņā ar nezālēm, kā arī dažādām slimībām.

Augsnes apgādāšana ar skābekli un ūdeni 

Kultivators spēj uzlabot augsnes struktūru, kas novērš augsnes sablietēšanos. Pēc vasaras un rudens sezonas augsne bieži kļūst salīdzinoši cieta un sablīvēta! Zemes frēzes izmantošana lieliski palīdz uzlabot un irdināt augsni, palīdzot to apgādāt ar skābekli un ūdeni.  Neatkarīgi no tā, kādi augi tiek audzēti, svarīgs nosacījums ir sakņu apgādāšana ar pietiekamu skābekļa un mitruma daudzumu. 

 

zemes frēze 

kultivators  

 

Mēslojuma iestrādāšana augsnē 

Vasaras periodā augsne ir atdevusi visas vērtīgās vielas augiem, tāpēc rudens ir ideāls laiks mēslojuma iestrādāšanai augsnes slāņos, lai tas pagūtu sadalīties un nodrošinātu barības vielas nākamajai sezonai. Kultivators palīdz nodrošināt, ka mēslojums tiek labi izkliedēts un iestrādāts augsnes dziļākajos slāņos, tādejādi pasargājot to no lietus un sniega izskalošanas.  Kā augsnes uzlabotāju ieteicams lietot gan organisko mēslojumu – kūtsmēslus, putnu mēslus, kūdru gan minerālmēslojumu, piemēram, superfosfātu.

Jaunu dobju sagatavošana 

Ja plāno pavasarī stādīt jaunus augus un vēlies izveidot vietu, kur to darīsi, tad lielisks palīgs, lai paveiktu šo darbu būs kultivators. Ar tā palīdzību būs iespējams noņemt zāles slāni un citas nevēlamas augu atliekas, attīrot zemi un uzlabojot tās struktūru. Labi sagatavota un attīrīta augsne būs labs pamats dāsnai ražai un veselīgiem augiem.  

 

Zemes frēze  

kultivators  

 

Cīņa ar zālienu un nezālēm 

Rudenī gan nezāles, gan zāliens trupina augt nereti vēl ātrāk, kā vasara, jo laikapstākļi kļūst labvēlīgāki - nav karsts un mitruma līmenis ir augstāks. Izmantojot kultivatoru un atbilstošus piederumus iespējams iznīcināt nezāles un lieko zālienu, samazinot to izplatību un konkurenci ar kultūraugiem.  Kultivatora asmeņi nezāļu saknes sagriež gabalos, tādēļ, lai izvairītos no nevēlamo augu vairošanās, šīs saknes iespēju robežās no augsnes jāizlasa.

Kultivators – veids, kā ietaupīt enerģiju 

Rudens mēdz būt ļoti darbīgs un aizņemt periods, kad jāpaspēj sagatavot savu dārzu nākošajai sezonai. Kultivators palīdzēs tev ietaupīt gan laiku, gan enerģiju, ko citādi būtu jāiegulda veicot šo darbu manuāli ar lāpstu. Ar tā palīdzību tu sagatavosi augsni daudz efektīvāk un kvalitatīvāk, nodrošinot bagātīgu un veselīgu augšanas vidi.  

 

rokas kultivators 

Kopumā, kultivators rudenī ir neatņemams palīgs dārzā, kas veic vairākas svarīgas funkcijas, lai sagatavotu augsni nākamajai sezonai. Tas uzlabo augsnes struktūru, nodrošina efektīvu mēslojuma iestrādāšanu, kā arī novērš nevēlamu augu aušanu un izplatību. Kultivators tev ļaus izmantot dārza iespējas pilnā mērā un saglabāt to veselīgu un ražīgu arī pēc vasaras noslēguma.

Pirms kultivatora izmantošanas ir svarīgi iepazīties ar tā darbību un uzstādījumiem, lai nodrošinātu efektīvu un drošu darbu. Pie mums piedāvājumā atradīsi benzīna, elektriskos kā arī akumulatora kultivatorus. Atceries rūpīgi izvēlēties laiku, kad augsne nav pārāk slapja vai sausa, lai panāktu labākos rezultātus. 

Kultivators 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu