0
0

Vai tu zināji šos faktus par gaisa kondicionieriem?

Kopīgot
30. jūnijs, 2022

Vai tu zināji šos faktus par gaisa kondicionieriem?

Kad domā par telpu apsildi, dzesēšanu vai ventilāciju "jautrība" parasti nav pirmais vārds, kas nāk prātā, taču pēc šo faktu izlasīšanas tas tā kļūs. Lai uzzinātu par gaisa kondicionēšanas vēsturi, iepazīsties ar šiem faktiem. Tie ir tik interesanti, ka no tiem paliks karsti un dosies tieši uz mūsu pārvietojamo gaisa kondicionieru sadaļu, lai izvēlētos savu sabiedroto karstajām vasaras dienām!

  1. Pirmais gaisa kondicionieris tika izgudrots pirmajā gadsimtā pirms mūsu ēras. 
    Kāds ķīniešu inženieris radīja lielu gaisa kondicionēšanas ventilatoru, kas sastāvēja no septiņiem 3 metrus platiem kopā savienotiem ventilatoriem,  kuru darbību nodrošināja rata griešana. Tik iespaidīgi varēja atvēsināt Ķīnas galma viesu zāli, kurā “cilvēki pat sāka drebināties”.
  2. Gaisa kondicionieris sākotnēji tika izgudrots tintes žāvēšanai 
    1902. gada karstums un mitrums traucēja drukas procesu kādā Ņujorkas izdevniecībā. Tinte tecēja un izsmērējās uz papīra un nācās meklēt risinājumu šai problēmai.
  3. Gaisa kondicionieri radīja vasaras kino hitu. 
    Pagājušajā gadsimta 30., 40. un 50. gados kinoteātrī saprata, ka gaisa atvēsināšanas iekārtu ieviešana ir labākais veids, kā aizpildīt sēdvietas gada lipīgākajās un karstākajās dienās. Tā kā lielākajai daļai cilvēku mājās nebija gaisa kondicionieru , cilvēki pulcējās kinoteātros, lai baudītu popkornu, filmu un vēso gaisu.
  4. Pirmie mājas gaisa kondicionieri bija gigantiski.  
    Pirmais mājai paredzētais kondicionieris bija milzīgs: vairāk nekā 2 metrus augsts, gandrīz 2 metrus plats un 6 metrus garš.
  5. Klimata kondicionieri ir ievērojami pagarinājuši cilvēku dzīves ilgumu. 
    Daudzi no mūsdienās lietotajiem medikamentiem vienkārši nebūtu tikuši radīti bez zinātniskās laboratorijas, kas aprīkota ar iespēju kontrolēt gaisa temperatūru. 
  6. Karstuma viļņi ir visnāvējošākais apdraudējums Austrālijā. 
    ASV veiktie pētījumi liecina, ka gaisa kondicionēšana ir viens no visefektīvākajiem veidiem, kā tikt galā ar mokošu karstumu. Karstuma viļņi Austrālijā izraisa vairāk nāves gadījumu nekā jebkurš cits dabas apdraudējums. Kopš 1890. gada karstuma viļņi ir prasījuši vairāk cilvēku dzīvību nekā mežu ugunsgrēki, plūdi, zemestrīces un spēcīgas vētras. 
  7. Pirms modernās gaisa kondicionēšanas iekārtu izgudrošanas cilvēki savas mājas vai uzņēmumus dzesēja ar ledu. 
    Ledu bieži vien ievāca vienas tonnas blokos. Kad gaisa kondicionēšanas iekārtu ražotāji sāka reklamēt savus produktus, viņi vēlējās lietot klientiem saprotamus terminus, tāpēc lietoja frāzi "ledus jauda". Gaisa kondicionieris ar vienas 1kW jaudu būtībā nodrošina tikpat lielu dzesēšanas jaudu kā kūstoša ledus tonna.
  8. Gaisa kondicionieri mainīja arhitektūras dizainu.  
    Arhitekti projektēja ēkas tā, lai maksimāli palielinātu gaisa plūsmu. Padomāja par augstiem griestiem, verandām un ainavu, kura nodrošina ēnu. Iespēja kontrolēt iekštelpu klimatu ar gaisa kondicionētāju ir būtiski mainījusi ēku projektēšanas un būvniecības veidu, ļaujot mums būvēt stikla debesskrāpjus un zemas konstrukcijas mājas.
  9. Gaisa kondicionieri palīdz mazināt alerģijas un astmas simptomus. 
    Ja jūsu alerģijas pastiprinās laikam kļūstot siltākam, tad gaisa kondicionieris palīdzēs novērst šķaudīšanu.  Gaisa kondicionēšana pavasarī var atvieglot alerģiju, jo gaisa kondicionierī iebūvētais filtrs ļauj nodrošināt tīru gaisu cilvēkiem, kuri cieš no alerģijām vai astmas.
  10. Vasaras brīvdienas ir pirmskondicionēšanas laiku relikvija. 
    Daudzas valstis nolēma, ka vasaras ir pārāk karstas un mokošas, lai bērni mācītos skolā un strādnieki strādātu rūpnīcās, tāpēc rūpniecības uzņēmumi, skolēni un vadība izmantoja mēnesi ilgas vasaras brīvdienas. Par laimi skolēniem šī tradīcija turpinās arī mūsdienās.  

Kondicionieri no INSERV.LV


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu