0
0

Zāles pļāvējs robots bez perimetra stieples - nākotne zāliena kopšanā

Kopīgot
12. jūnijs, 2024

Jau gadiem robotizētie zāles pļāvēji sola nākotni, kur mauriņa kopšana tiks paveikta tavā vietā. Tradicionālos pļaušanas robotus ierobežo perimetra vads jeb stieple, kura ir jāierok zemē, lai norādītu pļaušanas teritoriju. Šis vads ne tikai ierobežo robotu, bet samazina arī iespēju veikt izmaiņas dārzā, jo katru reizi ir nepieciešams pārrakt vadu vai iegādāties papilu posmus. 

Tomēr, ir arī labās ziņas – nākotne ir klāt! Šobrīd vairāki ražotāji ir ieviesuši zāles pļaušanas robotus bez perimetra vada. Šī tehnoloģija vienkāršo iestatīšanas procesu un paver arī citas iespējas, kuras apskatīsim tālāk tekstā. 

Plausanas robots   Robots Worx

Kā darbojas pļaušanas robots bez perimetra vada?

Atbrīvojoties no ierobežojumiem, kurus veido perimetra vadi, robotizētajiem zāles pļāvējiem paveras jaunas iespējas. Bet kā tieši šis inovatīvais zāles pļāvējs pārvietojas pa zālienu bez zemē ieraktā ierobežotāja? Ir divas galvenās un izplatītākās tehnoloģijas, kas nodrošina bezvadu robotu darbību, un katrai no tām ir savas stiprās puses:

  • GPS - iedomājies savu zālienu kā milzīgu karti. Šī tehnoloģija izmanto satelītu signālus, lai noteiktu pļaušanas robota atrašanās vietu reāllaikā. Tas ir kā virtuāls žogs - robots precīzi zina, kur tā atrodas noteiktajā teritorijā, un var efektīvi pļaut taisnās līnijās. Viss, kas jāuzstāda dārzā, ir satelīta signāla uztvērēji, kuri informāciju nodod pļaušanas robotam. Mauriņa robots būtībā saņem pļaušanas "norādījumus" no satelīta datiem, nodrošinot tīru un vienmērīgu pļaušanu visā zāliena platībā.
  • Tehnoloģija ar kameru – šie viedie pļāvēji ir aprīkoti ar iebūvētām kamerām, kas darbojas gluži kā mazas acis, ļaujot ierīcei "redzēt" apkārtējo pasauli. Kameras reāllaikā uzņem zāliena attēlus, un sarežģīta programmatūra apstrādā šo informāciju, lai atpazītu zālienu un atšķirtu to no šķēršļiem.  Puķu dobes, dīķi vai pat dārza rūķi - šie gudrie pļāvēji spēj precīzi tos apbraukt. Atšķirībā no ierīcēm ar perimetra vadu, viedā tehnoloģija ar kameru ļauj brīvi veikt izmaiņas dārza izkārtojumā. 
Plausanas robots   Worx pļaušanas robots

Ieguvumi no pļaušanas robota bez parametra vada

Izmantojot bezvadu tehnoloģiju, robotizētie zāles pļāvēji, ne tikai ietaupa tavu laiku, bet kļūst par lielisku palīgu ainavas veidošanā. Kādi ir ieguvumi, izvēloties ierīci bez perimetra vada? 

  1. Vegla iestatīšana – bez rakšanas darbiem. Viss kas jādara, jāizstaigā pļaušanas robežas kopā ar pļaušanas robotu. Ja nepieciešams veikt korekcijas, to visu parocīgi var izdarīt ar telefona vai planšetes palīdzību. 
  2. Nepārspējama elastība - sarežģītas ainavas ar puķu dobēm, dīķiem vai noteiktām dārza zonām vairs nav apgrūtinājums vai šķērslis. Bezvadu roboti pielāgojas katram zālienam, novēršot nepieciešamību mainīt perimetra vada atrašanās vietu pie katrām izmaiņām dārzā. Varat pilnīgi droši pļaut ap saviem dārgajiem rožu krūmiem vai dīķi. Iespējams izveidot dažādas dārza zonas, kurām varēsiet pielāgot nepieciešamo pļaušanas augstumu.
  3. Nākotnes tehnoloģija - šis ir tikai sākums! Bezvadu tehnoloģija paver ceļu vēl gudrākiem uzlabojumiem robotizēto zāles pļāvēju jomā. Iedomājieties modeļus ar uzlabotām navigācijas un šķēršļu apiešanas iespējām, kas paceļ zāliena kopšanu pavisam jaunā līmenī.
Pļaušanas robots   Stiga pļaušanas robots

Bezvadu robotu papildu funkcijas

Bezvadu pļāvējiem - robotiem ir ne tikai vienkārša automatizācija, bet arī virkne funkciju, kas uzlabo lietotāja pieredzi un pļaušanas precizitāti. Piemēram:

  • Šķēršļu noteikšana - izmantojot modernus sensorus, pļāvēji var atpazīt un pārvietoties ap tādiem objektiem kā puķu dobes, terases mēbeles, kā arī tie spēj atpazīst mājdzīvniekus.  
  • Automātiskā pļaušanas plānošana ļauj ieprogrammēt laikus, kas atbilst dzīves ritmam, nodrošinot, ka zāliens paliek glīti nopļauts arī tad, ja esat aizņemts. 
  • Vadība no viedtālruņa vai planšetes sniedz papildus ērtību, ļaujot uzraudzīt pļaušanas robota darbu, pielāgot iestatījumus vai nosūtīt to atpakaļ uz uzlādes staciju.  Īpaši ieguvumu izjutīs tie, kuriem ir sarežģīti zālieni ar dažādām pļaušanas zonām, piemēram, vietas, kurām nepieciešama biežāka uzmanība un regulārāka pļaušana.

Kādi ir mīnusi pļaušanas robotiem ar perimetra vadu?

Perimetra vadi, kurus tradicionāli izmanto, lai noteiktu pļaušanas robotu robežas, reizēm var būt īsts apgrūtinājums. Tie veido redzamas līnijas zālienā, tādā veidā mazinot kopējo dārza estētiku.  To uzstādīšana var būt arī apgrūtinošs process, kas ietver tranšeju rakšanu vai to nostiprināšanu zemē ar mietu palīdzību. Taču lielākās galvassāpes varētu sagādāt iespējamie nejaušie perimetra vada bojājumi. Veicot jebkādus rakšanas darbus, piemēram, stādot kokus vai ierīkojot terasi, pastāv risks pārraut vadu, tad pļaušanas robots vairs nevarēs darboties. Pat tādas ikdienas ainavas veidošanas darbības kā taciņu vai dobju malu apcirpšana vai aerācija var radīt bojājumu perimetra vadam.

Pļāvējs Worx   Stiga pļaušanas robots

Tātad bezvadu robotizētie zāles pļāvēji ir gatavi mainīt ierasto zāliena kopšanu.  Ir pagājuši laiki, kad bija vajadzīgi neglīti perimetra vadi un apgrūtinoša uzstādīšana, lai dārzu papildinātu ar pļaušanas robotu. Šie inovatīvie zāles pļāvēji ir aprīkoti ar modernu navigāciju, vienkāršu iestatīšanu un lielisku elastību. Tādas funkcijas kā šķēršļu noteikšana, automātiskā plānošana, viedtālruņa vadība un pļaušana noteiktās zonās vēl vairāk uzlabo lietotāja pieredzi un veicina precīzāku pļaušanu. Ja vēlaties atgūt brīvdienas un izbaudīt zāliena kopšanu bez piepūles, ir pienācis laiks iepazīt aizraujošo bezvadu robotizēto pļāvēju pasauli.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu